FAQ:s – Vanliga frågor

Omgiven av idioter - bokomslag

Var kan man köpa Omgiven av idioter?

Boken omgiven av idioter finns överallt där böcker finns, både online och i butiker. Inte bara hos bokhandlare dock, utan även i många matbutiker som säljer t ex pocketböcker. Online hittar man boken till exempel hos Adlibris, Bokus och CDON.

Det finns andra böcker om liknande modeller. Hur kommer det sig att Omgiven av idioter blivit så populär?

Förmodligen hänger det ihop med det vardagliga språket och de tydliga exemplen från vanliga människor liv. Boken gör inga anspråk på att täcka in alla områden kring mänskligt beteende, utan ägnar sig enbart åt det som syns och kan uppfattas i daglig kommunikation. Igenkänningen tycks tilltala väldigt många läsare helt enkelt.

Vem riktar sig Omgiven av idioter till?

Boken riktar sig egentligen till alla som är nyfikna på att ära sig mer om hur de själva fungerar, men även hur andra kan tolkas. Omgiven av idioter är inte en avhandling med tusen referenser till forskning, utan en praktisk handbok för alla som vill ha en lite smidigare dialog med människor i sin vardag.

Innehåller boken enbart exempel ur arbetslivet?

Visserligen innehåller boken många såna exempel, men där finns även mängder av exempel som går att känna igen från människor privata relationer inom till exempel sin närmaste familj, med grannar eller varför inte tjocka släkten.

Boken beskriver beteende som fyra färger. Men nog måste det väl finnas fler än fyra olika typer av människor?

Att det bara finns fyra typer av människor är givetvis en grov missuppfattning. Var denna kommer ifrån är mycket oklar. Omgiven av idioter anger tydligt att den absoluta majoriteten av oss uppvisar en kombination av färger. Det vanligaste är en mix av två. Med som analysverktyg kan DISA-modellen ta fram 384 olika kombinationer av de fyra färgerna. Rent matematiskt är mängden kombinationen långt över 19 000 st.

Varför är boken så populär om den nu inte är vetenskapligt underbyggd?

Omgiven av idioter anger varifrån idéerna kommer och visar en kort beskrivning av historien hur modellen kom till. Boken har inte som ambition att visa på all psykologi och alla studier som lett fram till att DISA/DISC-modellen fungerar som den gör idag. Dock vill nog de flesta av oss förstå hur vi människor fungerar, det tycks vara ett gemensamt behov som finns över hela planeten. Och allting som kan hjälpa till att skapa förståelse gör verklig nytta. Ibland behöver vi förenklade beskrivningar av existerande fenomen för att kunna ta dessa till oss. Men för den som vill fördjupa sig finns alltid mer material att tillgå.

Kan man ha mer än en färg?

De flesta av oss visar upp en kombination av två färger i vårt beteende. Rent statistiskt gäller detta omkring 80 procent av alla. Runt fem procent uppvisar egentligen bara en färg (inte samma sak som att dessa individer aldrig kan uppträda på ett annat sätt) och resten, 15 procent, uppvisar en kombination av tre färger.

Vilken är den vanligaste färgen?

Utan tvekan är grönt den färg vi ser mest av. Runt 45 procent av alla analyser visar på mycket eller mest grönt. Det kan vara ensamt eller i kombination med andra färger.

Vilken färg finns det minst av?

Rött. Strax under tio procent av oss uppvisar mycket eller mest rött i sin profil. Det kan vara ensamt eller i kombination med andra färger. Dessutom, med tanke på att endast fem procent uppvisar en enda färg blir effekten att det ovanligaste man kan möta är en person som har endast rött i sin profil.

Måste man läsa boken från pärm till pärm för att kunna ta den till sig?

Man kan läsa boken precis hur man vill. Om det man för ögonblicket är nyfiken på är gult beteende så går det alldeles utmärkt att läsa in sig på just de delarna. Men självklart finns det mycket mer kunskap. Det bästa är att förstå helheten, men man väljer själv hur man vill lägga upp läsningen.

Är det någon skillnad på de olika utländska upplagorna förutom språket?

Nej, alla böcker har samma innehåll. Det är omöjligt att kontrollera alla olika översättningar, men utgångspunkten är att allting ska vara likadant i alla länder.

Boken har fått en del kritik. Vad gäller kritiken egentligen?

Själva boken Omgiven av idioter har egentligen inte fått så mycket kritik. Det är snarare det den beskriver som fått kritik. Men alla metoder och modeller som finns på marknaden får kritik någonstans ifrån. Problemet är svårigheten att vetenskapligt bevisa att så här är det. Människor är för komplexa för att beskrivas fullt ut i skrift helt enkelt. Men kritiken skjuter delvis fel. DISA/DISC-modellen har funnit mycket länge på marknaden, över 40 år, och boken Omgiven av idioter beskriver helt enkelt hur den fungerar. Ett amerikanskt universitet gjorde 2013 bedömningen att omkring 50 miljoner analyser var gjorda världen över. Man kan välja att betrakta den som konsumentupplysning. Eller skriva en egen bok som man upplever är bättre. Om den säljer riktigt bra så kommer även den att få kritik. Det är en del av hur världen fungerar.